Oud brood, mini-quiches en meer: restjes waar je blij van wordt

13 maart 2024

Niet alleen groente, maar ook brood en andere kleine restjes kun je omtoveren tot iets nieuws. Vaak liggen die ingrediƫnten al klaar in de keuken en hoef je er nauwelijks iets voor te doen. Een fijne manier om zuinig en circulair te koken zonder dat het voelt als een opgave.

Idee 1: Wentelteefjes van oud brood

Perfect als je brood net te droog is geworden. Klop een ei met melk en een beetje kaneel los, haal de sneetjes erdoor en bak ze kort in de pan. Een warm, zoet momentje dat iedereen blij maakt.

Idee 2: Mini-quiches van restgroenten

Meng eieren met een scheutje melk, voeg fijngesneden restjes groente toe en schenk dit in kleine ovenschaaltjes of muffinvormpjes. Bak tot het gestold is. Handig voor lunch, mee naar werk of voor in de vriezer.

Idee 3: Plaattaart met restjes groente

Rol een pizzabodem of deeg uit, beleg met restjes groenten en wat kaas en bak tot de randen krokant zijn. Super makkelijk en altijd lekker.

Je gebruikt alles wat nog goed is, zonder dat je er een ingewikkelde maaltijd van hoeft te maken. Zo maak je samen thuis kleine circulaire keuzes die optellen tot een duurzame leefstijl.

Extra tip

Bewaar oud brood meteen in de vriezer. Dan heb je altijd voorraad voor wentelteefjes of croutons.

Luie Wentelteefjes